Ruffs lilla handbok
Att tänka på när man har hund i tätort

Klo-klippning:

Hundens klor bör klippas vid behov. Vissa hundar sliter själva ned sina klor, sa att de inte behöver klippas alls. Speciell klo-tång som inte splittrar klon, samt anvisning går att få i zoologisk affär. Klipp inte för långt in på klon så att pulpan skadas det gör mycket ont för hunden. Om ni är det minsta tveksam vänd er till en specialist.
 
Matplats:

Hunden skall ha en fredad matplats, där det kan vara lämpligt att ha ett underlägg för att underlätta rengöringen. De bästa matskålarna är de i keramik eller i rostfritt, da de flesta fodersorter efterlämnar en fet hinna. Matskålarna måste därför vara lätta att diska. För de flesta större hundraser kan det underlätta med en speciell ställning, sa att matskålen kommer upp i rätt höjd. För hundraser med hängöron är det till fördel att använda en lite högre och smalare skal, sa att hunden slipper doppa öronen i maten. Man kan köpa eller tillverka en "mössa": ett rör av elastiskt tyg, som man trär över huvudet så att öronen hålls från maten, när hunden äter.
 
Mat Vitaminer

Hunden skall utfodras dagligen, helst morgon och kväll, med fullvärdigt foder, och ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Torrfoder är billigare än mjukmat. Det finns många olika sorters foder. En hårt arbetande hund kan behöva ett kraftigare foder med högre protein och fetthalt, medan en äldre hund, eller en hund som lätt lägger på sig oftast behöver ett lite lättare foder sk. light foder. Överviktiga hundar får oftare ledbesvär, lever- och hjärtsjukdomar och löper större risk att drabbas av sockersjuka. Dessutom orkar de inte röra sig normalt och får ofta kortare livslängd än hundar i normalhull. De flesta kommersiella hundfodren är helfoder och ska inte kompletteras med vitaminer eller mineraler, då balansen blir felaktig. De foder som inte är helfoder har angivet på förpackningen, vad de behöver kompletteras med. Många hundar äter gärna grönsaker också. Om hunden bara eller huvudsakligen får matrester eller hemlagat foder, bör man komplettera med vitaminer och mineraler. Rådgör med din veterinär.
 
Kastrering/Sterilisering

Det är inte så vanligt att man kastrerar hundar. Hanhundar kastreras ibland vid kraftig hanhunds aggressivitet eller översexualitet. Dessutom kan det bli nödvändigt att kastrera hanhunden vid inflammation eller tumör i testiklar eller prostata. Kastrering i preventivt syfte sker nästan aldrig. Sterilisering av tikar sker oftast då hon vid ett eller flera tillfällen har haft inflammation eller tumörer på livmodern. Sterilisering av tikar i rent preventivt syfte genomförs i regel aldrig i Sverige. Om du som tik ägare planerar att ta en kull valpar ( vilket dom flesta frestas att göra ), tänk dig noga för. Hör dig för om det finns någon efterfrågan på just din ras innan du parar tiken, och om det inte gör det - vänta med kullen! Tro inte att det går att tjäna pengar på hunduppfödning, det är en ren hobby. Kostnaderna innan valpen är leveransklar, (Avmaskning, Vaccinering / besiktning, ID-märkning, kostnader för registrering/stamtavla) går om man har tur jämt upp med de pengar man får vid försäljningen.
 
ID-märkning (öronmärkning)

Sker vanligen genom tatuering i vänster öra, numera finns möjligheten att märka med s k chip. Genom att märka hunden underlättar man för dom som skall leta reda på hundens ägare om den kommer bort. Genom att ringa till Svenska Kennelklubben eller polisen kan man snabbt spåra ägarens namn och adress. ID-märkning sker oftast i samband med ett tillfälle då hunden är sövd eller har fatt lugnande hos veterinär, om den inte är märkt som liten valp (Vid 6-7 veckors ålder).
 
Utrymme, sällskap, kamrat, respekt

En hund behöver ett eget utrymme där den trivs och får vara i fred, t.ex. en egen korg eller liknande. Hundar både behöver och kräver sällskap, de är ju utpräglade flockdjur och fungerar inte som de ska, om de blir lämnade ensamma för ofta och för länge. I hundens flock ingår familjens alla medlemmar, det kan vara katter eller andra hundar, men observera att det är DU som alltid skall vara flockens ledare. Den rangordningen uppnår du genom att agera på ett mjukt och vänligt, men samtidigt bestämt och konsekvent sätt, och därmed visa hunden att det är du som bestämmer. Slutligen accepterar hunden dig som ledare. Hunden trivs allra bäst om den får ha en hundkompis att leka med, men det finns ju inte alltid möjlighet att ha flera hundar om man tex. bor i en lägenhet. Tänk då på att det blir du som får bli din hunds bästa kamrat, och att den behöver mycket mer aktivering än enbart rastningsrundorna. En hund behöver få använda sin hjärna för att må bra. Att träna in olika kommandon förutom den vanliga vardags dressyren som alla hundar behöver är ett annat bra sätt för att ge hunden psykisk stimulans. Ex. att krypa, rulla, apportering, skilja på olika saker, eller varför inte prova agility eller fly-boll.
 
Motion

Alla hundar behöver motion, vissa hundraser är dock betydligt mer krävande än andra och är därför mindre lämpade som sällskapshundar. Du bör ha detta i åtanke när du planerar ditt hund köp så att du säkert har tid, lust, ork och möjlighet att ge din hund det den behöver. Man ska aldrig välja ras utan att noga väga för och nackdelar emot varandra, så att den ras man slutligen väljer verkligen passar en. Hunden behöver minst två timmars rastning dagligen utspritt på tre till fyra gånger, det skiljer sig dock om man har en mycket liten hundras, som kanske bara kräver en timmes sammanlagd motion.
 
Päls vård

Alla hundar behöver få regelbunden päls vård med borstning och kamning. Dels för att uppkomsten av tovor speciellt hos långhåriga raser ska kunna undvikas, och dels för att det inte ska ligga någon smuts in emot skinnet som kan ge klåda. Ett par gånger om året bör hunden badas, pälshundar betydligt oftare, fråga uppfödaren om lämpligt schampo och balsam så att pälsen inte blir uttorkad. Tänk på att inte bada hunden för ofta, det torkar ut huden. Då är det bättre att bara spola av hunden med ljummet vatten om den har blivit väldigt lortig, eller vänta tills den torkat och sen borsta den ren.
 
Loppor och Löss

Löss är något som så gott som alla hundägare får erfarenhet av någon gång, de sprider sig väldigt lätt, men är i regel ganska lätta att bli av med. Det finns två sorters löss, päls ätande och blodsugande, de senare är de vanligaste. På Apoteket finns det bra medel som tar bort lössen genom upprepade bad eller via små pipetter (Tiguvon Spot-on) som man droppar i nacken på hunden. Tiguvon Spot-on är endast verksamt på blodsugande loppor och löss. Det är inget att skämmas för om ens hund får löss, det är bättre att tala om det för ägarna till de hundar som man eventuellt har umgåtts med, istället för att vara tyst om det. På så sätt kan spridningen minskas.
 
Försäkra hunden!

Det kan ju tyvärr bli så att din hund blir sjuk och behöver veterinärvård, det kan kosta tusentals kronor om man har otur. Därför är det viktigt att du försäkrar din hund. Agria och Sleipner är två försäkringsbolag som har hand om djurförsäkringar men om du är osäker, prata med din uppfödare! Man bör försäkra sin valp så tidigt som möjligt, om den inte har en valpkullsförsäkring.
 
Lagparagrafer

Enligt Lagen om tillsyn av hundar och katter SFS 1943:459 § 6 skall hundägare svara för vad hunden har ställt till med (Ägaransvar).
 
OBS!

Tänk på FYRA F :Ge aldrig ben till hunden från FÅGEL, FISK, FÅR eller FLÄSK. Dessa ben kan splittra sig och sticka hal på mage och tarm!

Kom ihåg! Ingen hund föds ond, eller falsk, dessa egenskaper kan bara människan äga. En hund kan bara få dåliga erfarenheter.

Beröm hunden när den gör rätt. När den gör fel, se till att fya den vid rätt tillfälle, direkt när hunden gör fel. En hund kan inte förknippa ett fyande med en händelse om det inte kommer i rätt stund.
 

Vi föds alla snälla lekfulla, oskuldsfulla och kramiga.
Visa djuren den respekt de behöver,
så har ni den bästa vän en människa kan få.